Bardzo prosty sposób na wyhodowanie własnych kiełków w domu. Wystarczy, nasionka przeznaczone do kiełkowania, zalać wodą w słoiczku na noc, rano wylać i płukać kilka razy dziennie... w zamian obserwujesz magię procesu kiełkowania, mając przy tym wysokowartościowy dodatek do posiłków na każdy dzień :-)
Ceramiczne kiełkownice do hodowli rzeżuchy ESCHENFELDER są spotykane w kolorach: białym, brązowym oraz testowanym przez nas - ciemno oliwkowo-zielonym.
W kiełkownicy tej, można uprawiać różne kiełki :
rzodkiewkę,
brokuł,
lucernę /alfalfa,
słonecznik,
soczewicę zieloną, brązową, czerwoną, żółtą,
fasolę mung...
Jednak najlepiej okrągła kiełkownica ceramiczna nadaje się do nasionek z kleistą otoczką. Te nasionka nie nadają się do kiełkowania metodą słoikową) :
len,
rzeżucha,
pszenica,
chia / szałwia hiszpańska,
rukola,
musztarda,
gorczyca...
W sklepie Słoik Zdrowia dostępne są kiełkownice ceramiczne różnej wielkości :
12 cm (białe, ciemno-zielone)
16 cm (białe, brązowe)
21,5 cm (białe, brązowe).
Do hodowli kiełków pszenicy użyta została okrągła ceramiczna "kiełkownica do rzeżuchy"
Jeżeli ani razu nie udało Ci się wykonać tej czynności, po przeczytaniu poniższej treści i obejrzeniu filmu, będziesz uzbrojona/y w wiedzę teoretyczną, a od niej już blisko do praktyki :)
Wyparzanie słoików wrzątkiem krok po kroku:
Przed wyparzeniem najlepiej jest umyć słoiki. Czynność ta jest ważna, po każdym, zakończonym kiełkowaniu nasionek w naczyniu.
Odkręcamy wieczka, sitka można wyjąć z wieczek, jednak nie jest to konieczne. Wszystkie elementy układamy w zlewie. Szklane słoiki, najlepiej, aby w trakcie wyparzania nie stykały się powierzchniami.
Jeżeli w pomieszczeniu jest niska temperatura, poniżej +15*C, szkło też będzie zimniejsze, a to nie jest bezpieczne ze względu na dużą różnicę temperatur. Warto przed polaniem wrzątkiem szkło, trochę "nagrzać" ciepłą wodą, np ciepłą bieżącą "kranówką".
Na 2 słoiki do kiełkowania należy zagotować 1 litr wody (w czajniku lub rondelku). Proporcjonalnie do wyparzenia 1 słoika potrzebne 500ml wrzątku, a do trzech słoików - półtora litra wrzątku.
Wyparzanie warto rozpocząć od polewania ciągłym wolnym strumieniem wieczek z sitkiem, ze względu na początkowo bardzo wysoką temperaturę świeżo-zagotowanej wody. Nie przeznaczaj zbyt dużo gorącej wody do wyparzania nakrętek. Pamiętaj o jej przeznaczeniu również dla słoików.
Kolej na słoiki - szkło polewaj gorącym strumieniem bardzo ostrożnie i początkowo małą ilością. Niech się nagrzeje, w przeciwnym wypadku duże napięcie powierzchniowe może wywołać efekt pękającego szkła. Wlewamy wrzątek kilkakrotnie do wnętrza słoika, płuczemy delikatnymi ruchami bujania, kołysania i rotacji w sposób na przemian skręcający.
Przy przemieszczaniu słoików, celem wyparzenia innej powierzchni, należy uważać, aby nie poparzyć palce lub dłoń. Zachowaj czujność. Warto skorzystać z pomocy: czystej, ochronnej, kuchennej rękawicy lub czystego ręczniczka.
Biorąc pod uwagę nietypowy kształt słoika do kiełkowania, należy zwrócić szczególną uwagę na węższe wewnętrzne krawędzie. Tam przez wiele godzin/dni dojrzewają kiełki, a wraz z nimi mikroorganizmy. Zatem to miejsce wyparzamy ze szczególnym uwzględnieniem.
Po wyparzeniu wszystkich naczyń, odstawiamy je w bezpieczne miejsce, gdzie ostygną.
Słoik 750 mldo kiełkowania nasion z nierdzewnym, bezniklowym metalowym wiekiem wypełnionym od wewnątrz wyjmowanym metalowym sitkiem. Słoik jest częścią składową:
Uprawa kiełków w szklanym słoiku jest wypróbowaną metodą domowego kiełkowania. Sprawdzone i polecane są nasiona na kiełki: brokuła, rzodkiewki, soi, soczewicy, fasoli mung, lucerny (alfalfa).
Słoik do kiełkowania 750ml Eschenfelder
Prosty sposób użycia:
Niewielką ilość nasion należy namoczyć i pozostawić w słoiku na
noc.
Rano wystarczy obrócić słoik denkiem do góry i pozostawić np. na
specjalnym stelażu (pod kątem 450) do obcieknięcia.
Aby zapewnić hodowli
wzrost, wystarczy przepłukać nasiona 2 razy dziennie wodą, np. pod
kranem. Jest to niezwykle proste dzięki wieczkom w postaci metalowego
sita, których nie trzeba odkręcać, aby przepłukać kiełki.
W zaledwie
kilka dni (3-5) otrzymamy naczynie pełne świeżych, zdrowych i pożywnych
kiełków.
Wyrośnięte kiełki możemy przechowywać w lodówce wraz ze słoikiem.
Słoik do hodowli kiełków Leifheit
Wyszukany szklany profil jest efektem wytwórczej dbałości o wszystkie szczegóły. Szkło hartowane - jest do trzech razy bardziej wytrzymałe, niż porcelanowe wyroby o zbliżonej grubości. Powierzchnia słoika jest bezbłędnie wygładzona. A jego dopasowanie i rozmiary dobrze komponują się w każdej przestrzeni kuchennej.
Naczynie posiada atesty zezwalające na kontakt z żywnością. Wszystkie elementy można myć w zmywarce.
Szklany słoik do kiełków Słoik Zdrowia
Zalety słoika:
estetyczny, śmiało może być ozdobą każdej kuchni,
banalny w obsłudze,
higieniczne i sterylne właściwości szkła,
sitko i wieczko wykonane ze stali nierdzewnej,
zakup słoika do kiełkowania zwraca się w krótkim czasie.
Kiełki rzodkiewki w szklanym słoiku do kiełkowania